Péntek van, így elő kell állnunk egy halas dologgal. Nagy kisérletezésünk közben már rájöttünk egy-két meglepő új információra. Mondom az egyszerű részét: A harcsa jó. A bioharcsa meg sokkal jobb. Miért is? Mert nem afrikai harcsa. Mert normális körülmények között tenyésztik, természetes táplálékot kap, a húsa hófehér, az íze nem is hasonlít arra amit harcsa néven megszoktunk. Talán hasonlít a vadvizi harcsára, de az meg csak misztérium, vannak akik már láttak olyat...Mondjuk az ára sem hasonlít, kiskerben 6.500- 7.000 Ft körül van egy kiló derék.
Ebből készül napok óta a steak, mángoldos rizottóval vajmártással, vagy zöldséges bulgurral.
No de rájöttünk valami másra is!
Bevallom személyes viszolygásom van a folyami halaktól, a busa büdös és túl zsíros, az amúr meg a kárász túl szálkás (és ezek is pocsolya ízűek)...kiskoromban az asztal körül kergettek a rántott busával.
Viszont a bio busa, a bio amúr olyan fehér mint a hó, olyan íze van ami leveri a tengeri halak többségét (vaslapon sütve..), itt van, kishazánkban rendelkezésre áll, ráadásul az ára is jobb mint a bio harcsáé. Mondjuk nem olcsó ez sem, de mégse annyi...
Egész héten ezekkel kísérleteztünk és a végén ujjongva rohangáltunk fel és alá...ami a tányérunkra került az egyszerűen mennyei. Igazából nem is értem, hogy miért nem foglalkozik a magyar gasztrokultúra ezekkel a kiváló halakkal.
Szóval, ma este a Jacek féle grill ponty kerül be a menübe (a harcsa mellé), filézett ponty derék mángolddal, burgonya pikkellyel, bárány féle paprika sóval. Íme: